Bettfysiologisk behandling

Bettfysiologisk behandling
Många människor pressar eller gnisslar tänder på grund av stress. Det kan leda till huvudvärk, ömma tänder och käkar.

Den bettfysiologiska behandlingen inriktar sig på att åstadkomma avspänning i tuggsystemet, minska smärtan och att skydda tänderna. Olika former av rörelseträning och avslappningövningar används.

Om det finns en bettstörning, kan den förvärra symtomen. För att stabilisera bettet kan då dessa störningar behöva tas bort, så kallad inslipning.

Om det förekommer tandgnissling eller tandpressning är det vanligt att patienten får en bettskena. Denna bärs vanligen i överkäken och ger avspänning i käkmusklerna och skyddar tänderna från nednötning. Det krävs två besök. Ett besök för att ta avgjutning på tänderna och ett för att passa in skenan och kontrollera utformningen samt ge information om användningen. Snarkning

Många människor lider av snarkning. Det är ett ett socialt såväl som medicinskt problem. Du som snarkar mycket och lider av lätt till måttlig s.k. sömnapné kan hos oss få hjälp med utformning av en anti-apnéskena. Det är en typ av bettskena som reducerar snarkning och eventuella andningsuppehåll.  

Vi samarbetar med läkare och sömnlaboratorier vilket innebär att du genomgår en sömnutredning i samband med behandlingen.  

Om vissa särskilda kriterier uppfylls betalas behandlingen av Landstinget. Kontakta oss så berättar vi mer.